5 Tips & Tricks om je WiFi te verbeteren

Neem een paar tellen om na te denken over de apparaten en diensten die je dagelijks gebruikt —  computers, smartphones, tablets, televisies, Netflix; ga zo maar door. Waar we niet altijd bij stilstaan is dat al deze apparaten en diensten afhankelijk zijn van… je WiFi.

WiFi bestaat al sinds jaar en dag. Een kleine vergelijking: het bestaat drie keer langer dan de iPhone. Na vele jaren zijn onze apparaten en diensten veranderd om aan onze wensen te voldoen maar blijft de WiFi achterhaald. Netflixen op zolder gaat vaak niet van harte, laat staan muziek streamen in de tuin. Je apparaten en diensten worden bijna jaarlijk vernieuwd maar de WiFi-verbinding laat je nog wel eens in de steek als je hiervan gebruik wilt maken.

Wij spelen in op dit probleem en willen je weer laten genieten van je WiFi, op zolder en in de tuin. Overal in huis een snelle en stabiele verbinding. We hebben een systeem opgezet waarmee je volledig ontzorgd wordt op het gebied van je WiFi.

Om toch te proberen je WiFi weer een nieuwe impuls te geven bieden we je hieronder 5 tips aan om de stabiliteit en signaal van je huidige WiFi te verbeteren. Mocht je hierna nog vragen hebben? Neem dan even contact met ons op, we denken graag met je mee!

Pssst. Houd je vast, het is best veel werk! De snelste oplossing? Bonus tip 6

1. Verplaats je router

Helaas weet je WiFi-signaal niet precies waar in huis je gebruik wilt maken van je WiFi. De plaatsing van je WiFi-router is daarom erg belangrijk. Haal de WiFi-router uit de meterkast en probeer deze centraler in je woning te plaatsen, grote kans dat je signaal al stukken beter is.

Het centraal plaatsen van de router kan nog wel eens een hele opgave zijn omdat wij helaas niet beslissen waar het signaal binnenkomt. Wanneer je geen optie hebt om de router centraler te plaatsen doordat het signaal in de meterkast zit kan je proberen deze hoger in de meterkast te plaatsen, of er net buiten. In de meterkast zit de router vaak afgesloten in een kast, de signalen van de WiFi moeten eerst hier doorheen voordat ze je apparaten bereiken.

2. Verander het WiFi-kanaal

Niet alleen je televisie maar ook WiFi-routers hebben kanalen. Grote kans dat jouw WiFi-kanaal verstoord wordt door het WiFi-kanaal van je buurman. WiFi-routers opereren op twee frequenties, de 2.4GHz en de 5GHz. De 2.4GHz-band wordt gebruikt door oudere routers en is verdeeld over 13 kanalen. Hoe meer WiFi-netwerken er om je heen zitten hoe groter de kans dat ze het kanaal waarop jij opereert verstoren.

Om ervoor te zorgen dat je minder verstoring hebt van je buren kun je het kanaal van je WiFi-router aanpassen. Onderstaand een instructie om dit voor elkaar te krijgen.

  1. De kanalen verkennen. De eerste stap is kijken op welk kanaal je zelf zit, en welk kanaal de nabije WiFi-netwerken gebruiken. Je kunt dit doen met de gratis tool inSSIDer 4. De kanalen 1, 6, 11 worden het meeste gebruikt en staan vaak standaard ingesteld op je router. Voor een beter signaal kun je het beste tussen deze kanalen in gaan zitten of kijken welke het minst druk is.
  2. Vind het IP-adres van je router. Het IP-adres van je router vind je in de handleiding of achterop je router. Een IP-adres ziet er als volgt uit: 192.168.1.1 of 192.168.192.1. Schrijf deze op want je hebt deze nog nodig in een volgende tip! De volgende stap is het inloggen op de router, dit doe je door het zojuist gevonden IP-adres in te typen in je browser. Je wordt gevraagd om in te loggen, ook deze gegevens vindt je in de handleiding of achterop de router. Als je toch bezig bent is het handig om je wachtwoord te veranderen voor een veiliger netwerk.
  3. Verander het kanaal. Wanner je ingelogd bent op je router ga je naar de WiFi/Draadloos instellingen, vanuit hier kun je het kanaal selecteren onder Radio. Niet iedere router heeft hetzelfde menu dus zoek even naar kanaal in de instellingen. Selecteer het juiste kanaal en sla de instellingen op. Vaak moet je router dan even opnieuw opstarten.
  4. Klaar! WiFi-kanaal gewijzigd.

inssider

Screenshot van InSSIDer. Je ziet dat het bij ons erg druk is.

3. Vermijd storingsbronnen

Geloof het of niet maar ook apparaten die geen WiFi hebben kunnen je signaal verstoren. Denk hierbij aan magnetrons, de huistelefoon en de babyfoon. Al deze apparaten kunnen storingsbronnen zijn in jouw WiFi-netwerk. Deze apparaten werken in of tussen de kanalen die we zojuist hebben aangepast. Om je verbinding te verbeteren probeer deze apparaten uit de buurt te houden van je WiFi-router. Ook metaal is een boosdoener voor je signaal, probeer je WiFi-router dus niet te dicht bij metalen objecten te plaatsen.

4. Je router herstarten

Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord wanneer je contact opneemt met je provider wanneer je WiFi weer eens niet goed werkt: “Stekker eruit, tel tot 10, stekker erin”. Toch heeft het herstarten van je router wel degelijk zin, een router voert net als een mens taken uit, na verloop van tijd loopt zijn geheugen vol en gaat hij minder presteren, net als wanneer je zelf te lang niet hebt geslapen. Het herstarten van de router zorgt ervoor dat deze weer opnieuw begint met alle taken en weer genoeg geheugen heeft. Wel lastig wanneer je precies midden in je serie zit… probeer daarom één keer per maand op een gelegen moment even de router te herstarten. Onze tip: Koop een slimme stekker om dit makkelijker te maken, zo kun je vanaf de bank de router herstarten.

 5. Blijf up-to-date

We kennen allemaal de frustraties van het zoeken, downloaden en wachten op updates. Toch, vooral voor oudere routers is het belangrijk up-to-date te blijven om ervoor te zorgen dat het goed werkt. Ook zorgen updates ervoor dat je netwerk beter beschermd is. Sommige nieuwere routers zoeken automatisch naar updates, je moet ze dan wel handmatig installeren. Hiervoor ga je (weer) naar het beheersgedeelte van je router, dat waar je zojuist ook het kanaal hebt aangepast. Zoek hier naar updates en installeer deze. Wanneer je router hier niet over beschikt zoek je op Google naar “update + merk, model van je router“. Volg deze instructiesn en blijf up-to-date!

6. Bonus tip: geen zorgen meer met het systeem van wifispecialist.nl

Heb je alles al geprobeerd maar werkt je WiFi nog steeds niet op je slaapkamer, zolder of in je tuin? Of heb jij geen zin om dit iedere keer maar weer te doen?

wifispecialist.nl creëert een volledig dekkend WiFi netwerk waarmee je overal in huis een snelle en stabiele verbinding hebt. Door gebruik te maken van meerdere WiFi-punten door je woning heen zijn alle zwakke punten gedekt, dat er meerdere WiFi-punten aanwezig zijn merk je zelf niets van, er wordt voor gezorgd dat je apparaten automatisch overschakelen naar het dichtstbijzijnde WiFi-punt. Het systeem wat we achter deze WiFi-punten hebben gecreëerd zorgt ervoor dat wij op afstand updates voor je kunnen uitvoeren, je omgeving kunnen scannen zodat je op het juiste kanaal zit en mocht er toch iets niet helemaal goed gaan hebben wij het waarschijnlijk eerder door dan jijzelf. We noemen het ook wel “WiFi service”. Wij de zorgen, jij het plezier! Het systeem van wifispecialist.nl zetten we volledig voor je klaar, het enige wat je nog hoeft te doen is het ophangen van de stijlvolle apparaten.